Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kremowy, meeega czekoladowy, sycący ... jednym słowem sernik jak marzenie :-) przepis podpatrzony u mistrzyni serników - Ewki :-)
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9553
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3138
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6635
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9553
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3138
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6635
Składniki
Twaróg i śmietankę wyjmujemy wcześniej (aby były w temp. pokojowej). Spód ciasteczkowy: Ciasteczka rozkruszyć na piasek (w malakserze lub w grubszym worku, zmiażdżyć wałkiem). Dosypać kakao, dolać ciepłe roztopione masło i dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód blachy 24 x 24cm lub tortownicy o takiej samej średnicy i dokładnie docisnąć. Piec w temp. 180 stopni ok. 10 min. Przestudzić. Twaróg zmiksować z cukrami do połączenia składników. Dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Wlać śmietankę (płynną) i ucierać kilka minut. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, schłodzić ją lekko (ma być lekko ciepła i wciąż płynna). Dodać do niej 4 łyżki masy serowej (zahartować ją w ten sposób), następnie przełożyć masę czekoladową do sera i zmiksować całość blenderem (!). Masę serowo-czekoladową wyłozyć na ciasteczkowy spód, wyrównać. Piec ok 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30 minut, wyjąć i ostudzić do temperatury pokojowej. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem dowolnie udekorować. Smacznego :-)