Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Ferrero Rocher bez pieczenia

Sernik Ferrero Rocher bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 1167

Dodano:

Odsłon: 17267

Och... Totalna rozpusta! Sernik nie dość, że smakuje wyśmienicie to nie wymaga pieczenia! Już samym widokiem doprowadza kubki smakowe do wariacji, a co dopiero gdy się go spróbuje...

Składniki

  • 140 g masła 82%
  • 300g herbatników (pokruszonych)
  • 500g zimnego serka z wiaderka (bez żadnych dodatków)
  • 70 g cukru pudru
  • 300ml kremówki (minimum 36%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • 16 czekoladek Ferrero Rocher
  • 4-5 łyżek Nutelli
  • 25 g grubo posiekanych orzechów laskowych
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik Ferrero Rocher bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy w rondelku na średnim ogniu. Herbatniki partiami miksujemy w malakserze lub za pomocą blendera. Dodajemy masło i miksujemy pulsacyjnie aż otrzymamy konsystencję mokrego piasku. Herbatniki przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm. Ugniatamy mocno tworząc równą warstwę. Wkładamy do lodówki.

  2. Serek ubijamy z cukrem pudrem. W oddzielnej misce ubijamy kremówkę pod koniec dodając ekstrakt waniliowy. Do serka dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy.

    5 czekoladek Ferrero Roche kroimy na kawałki i dodajemy do masy serowej - mieszamy.

  3. Całość wykładamy na wierzch z herbatników i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin (a najlepiej na całą noc).

  4. Nutellę rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu - powinna być płynna. Studzimy chwilę i wylewamy na wierzch sernika (jesli zacznie nam zastygać a wyszło nierównie możemy nalać do szklanki wrzątku maczać w nim łyżeczkę i wyrównywać powierzchnię z Nutelli). Póki Nutella jest jeszcze klejąca dekorujemy pozostałymi czekoladkami Ferrero. Sernik trzymamy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń