Do góry

Desery Przepis na:

Sernik gotowany

Sernik gotowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 351 Ocena: 4245

Dodano:

Odsłon: 3289

Czy sernik zawsze musi być pieczony? A może tak wybrać wersję gotowaną? Polecam mój sprawdzony przepis.

Składniki

  • Ciasto:
  • 60 dag mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szk. cukru trzcinowego
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa twarogowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 100 g masła
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 3 jajka wiejskie
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szk. mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do miski. Dodać cukier, jajka i pokrojone masło. Zagnieść jednolite kruche ciasto. Dać do lodówki na pół godziny, aby nieco stężało. Tortownicę o średnicy 25 cm lub foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić formę ciastem i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C 25 - 30 minut. Następnie w taki sam sposób upiec drugą część ciasta.
    Przygotować masę twarogową. Twaróg przepuścić trzy razy przez maszynkę do mięsa. W garnku rozpuścić masło. Dodać zmielony twaróg, cukier, lekko ubite jajka, budyń rozpuszczony w mleku. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować . Cały czas mieszać. Masa powinna być podobna do gęstego budyniu. Po wystudzeniu wymieszać z sokiem z cytryny.
    Następnie jeden z placków umieścić w foremce. Na to wylać masę twarogową. Przykryć drugim plackiem. Polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Dać do lodówki na jedną dobę. Ciasto pięknie stężeje, ale musi być dobę w chłodzie. Inaczej będzie się "rozjeżdżać".

  2. Gdy minie doba zdjąć obręcz tortownicy, kroić i podawać. Jest przepyszny! Z każdym dniem smaczniejszy!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 30 grudnia 2018 Super...często robię gotowany dodaję jeszcze rodzynki i skórkę pomarańczową,ale bez tych dodatków tez jest świetny:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 28 grudnia 2018 Pycha serniczek, też takie robię ale w dużych blachach.Trzeba bardzo uważać bo gotując lubi "bulgotać".:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 grudnia 2018 Sernik i wszystko jasne :D Pyszne ciacho, nr 1 u mnie :)

Nie mam co prawda sernika, ale jest końcówka strucli serowej ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 28 grudnia 2018 Swietny przepis i latwy dla tych co maja dwie lewe rece do ciast :p (pisalam o mnie :))) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń