Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy sernik zawsze musi być pieczony? A może tak wybrać wersję gotowaną? Polecam mój sprawdzony przepis.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10384
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336729
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4223
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423462
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10384
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336729
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4223
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423462
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do miski. Dodać cukier, jajka i pokrojone masło. Zagnieść jednolite kruche ciasto. Dać do lodówki na pół godziny, aby nieco stężało. Tortownicę o średnicy 25 cm lub foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić formę ciastem i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C 25 - 30 minut. Następnie w taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Przygotować masę twarogową. Twaróg przepuścić trzy razy przez maszynkę do mięsa. W garnku rozpuścić masło. Dodać zmielony twaróg, cukier, lekko ubite jajka, budyń rozpuszczony w mleku. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować . Cały czas mieszać. Masa powinna być podobna do gęstego budyniu. Po wystudzeniu wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie jeden z placków umieścić w foremce. Na to wylać masę twarogową. Przykryć drugim plackiem. Polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Dać do lodówki na jedną dobę. Ciasto pięknie stężeje, ale musi być dobę w chłodzie. Inaczej będzie się "rozjeżdżać".
Gdy minie doba zdjąć obręcz tortownicy, kroić i podawać. Jest przepyszny! Z każdym dniem smaczniejszy!