Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 4712
Dodano: 01.04.2020
Odsłon: 1845
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Dodawać partiami cukier i ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Dodać żółtka i obie mąki zmieszane z proszkiem.
Na końcu wlać wodę i jeszcze chwile ubijać. Przelać do dużej tortownicy o śr. 30 cm i wstawić do nagrzanego już-do 180 stopni piekarnika na 30 minut.
Po ostygnięciu przekroić na dwie części.
Masło rozpuścić na wolnym ogniu z cukrem, dodać ser i chwilę gotować - cały czas mieszając.
Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, dodać jajka, mąkę ,skórkę oraz sok z cytryny.
Na koniec wsypać proszek do pieczenia. Ponownie wstawić na ogień i doprowadzić do zagotowania, cały czas mieszając- bo łatwo się przypala.
Masę serową wylać na pierwszą część biszkoptu.
Przykryć drugą i lekko docisnąć.
Oblać roztopioną gorzką czekoladą..
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)