Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden ze smaczniejszych serników. Mocno pachnący cytryną.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodawać partiami cukier i ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać żółtka i obie mąki zmieszane z proszkiem. Na końcu wlać wodę i jeszcze chwile ubijać. Przelać do dużej tortownicy o śr. 30 cm i wstawić do nagrzanego już-do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po ostygnięciu przekroić na dwie części. Masło rozpuścić na wolnym ogniu z cukrem, dodać ser i chwilę gotować - cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, dodać jajka, mąkę ,skórkę oraz sok z cytryny. Na koniec wsypać proszek do pieczenia. Ponownie wstawić na ogień i doprowadzić do zagotowania, cały czas mieszając- bo łatwo się przypala. Masę serową wylać na pierwszą część biszkoptu. Przykryć drugą i lekko docisnąć. Oblać roztopioną gorzką czekoladą..