Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gotowany na kruchym herbatnikowym spodzie, z piernikami, czekoladą i skórką pomarańczową! - mniam!
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 100
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 184
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 463
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 267
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 100
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 184
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 463
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 267
Składniki
Herbatniki wrzucamy do woreczka, i tłuczkiem rozdrabniamy, następnie przesypujemy do garnka. Do okruchów dodajemy miękkie masło, i ręką dokładnie mieszamy - ma powstać jednolita masa! Gotową masę nakładamy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna. Ciasteczkowy spód wkładamy do lodówki. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem i masłem, na jednolitą gładką masę. Następnie dodajemy ser, cały czas miksując. Masę serową podgrzewamy. Mieszamy dość często, żeby się nie przypaliła. Budynie mieszamy z mlekiem. Gdy masa serowa zacznie się gotować, dodajemy budyń - cały czas mieszając. Masa serowa ma być gęsta! Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Na herbatnikowy spód wylewamy masę serową i wyrównujemy. Pierniki kruszymy rękoma, i posypujemy ser. Czekoladę łamiemy na kawałki. Razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej - cały czas mieszając, masa ma być gładka! Czekoladę wylewamy na pierniki, i posypujemy skórką pomarańczową.