Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1358
Dodano: 11.08.2017
Odsłon: 5717
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy jej dno papierem do pieczenia. Boki również wykładamy papierem formując wysokie brzegi. Sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej, dlatego należy dno formy dokładnie zabezpieczyć folią aluminiową, tak aby do formy nie dostała się woda.
Serek i mleko przekładamy do rondelka, podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy - ciągle mieszamy. Dodajemy masło i mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i odkładamy do lekkiego przestudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy przez minutę, po czym dodajemy do nich masę serową, dokładnie mieszamy.
Mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Delikatnie łączymy z masą serową i przekładamy do formy.
Tortownicę umieszczamy w większej formie wypełnionej gorącą wodą (do 2-3 cm wysokości tortownicy). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 80 minut.
Sernik wyciągamy z kąpieli wodne i pozostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu sernik nam trochę opadnie, ale i tak powinien pozostać wysoki, a dzięki kąpieli wodnej będzie bardzo puszysty.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

pesto 06 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
jakiej wielkości tortownica? Ze zdjęcia widzę, że malutka, ale ile ma średnicy? Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz