Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kajmakowy z niby"kulkami mocy"

Sernik kajmakowy z nibykulkami mocy

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8300

Dodano:

Odsłon: 2342

Sernik pieczony z masą Kajmakową. Sernik z kulkami z ciasta kruchego, obtaczane w kokosie. Sernik wyszedł bardzo dobry.

Składniki

  • KULKI ; -300 g masła -200 g cukru -4 jajka
  • -3 łyżki gęstej śmietany 18 % -600 g mąki -50 g. orzechów mielonych
  • -3 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki kakao
  • DO OBTOCZENIA: -100 g. kokosu
  • MASA SEROWA: -6 jajek -100 g cukru
  • -1,5 kg sera imperialu-śmietankowego -400 g. masy Kajmakowej
  • -3 budynie waniliowe -330 ml śmietanki 30 %
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -200 g. gorzkiej czekolady -120 ml. śmietanki 30 % -25 g. masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik kajmakowy z niby"kulkami mocy"

Przygotowanie

  1. kulki-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę,orzechy i zmiksować. Zagnieść i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kokosie.

  2. Kulki ułożyć równomiernie na blaszkę 30x40, wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki wyszły ciut za duże, można składniki proporcjonalnie zmniejszyć.

  3. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serem i miękką masą Kajmakową. Budynie rozmieszać ze śmietanką i dodać do masy serowej. Ponownie zmiksować i równomiernie rozłożyć między kulki i wyrównać.

  4. Piec ok. 70 min. w 175 *C. Jak za mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia.

  5. polewa- Składniki rozpuścić nad parą. Trochę przestudzić i posmarować górę przestygniętego sernika. Kroić jak sernik dobrze stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń