Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis sprzed lat na sernik, który kiedyś piekła moja mama, sernik kakaowy znany także jako królewski. Do tego sernika potrzebny jest ser dobrej jakości; twaróg zmielony trzy razy lub ser z wiaderka "Wieluń - Mój ulubiony".
foremka 24cm x 24cm, mikser
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10061
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10061
Składniki
1. Do miski wsypujemy 300 g mąki, 1 szklankę cukru, 3 łyżki kakao i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy. 2. Dodajemy 200 g miękkiego masła i 1 jajko, na początek mieszamy łyżką w misce. 3. Następnie zagniatamy ciasto, najpierw w misce, a później na stole. 4. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Mniejszą chowamy do lodówki, a najlepiej do zamrażalki, ciasto musi być dobrze schłodzone, żeby dało się je fajnie zetrzeć na tarce. 5. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Większą część ciasta wykładamy na dno blachy. 6. Masa serowa. Do misy miksera wbijamy 5 całych jajek, dodajemy szklankę cukru i szczyptę soli i ubijamy na puszystą masę. 7. Następnie dodajemy budyń (40g) stopniowo, dalej miksując. 8. Teraz stopniowo dodajemy ser dalej miksując na najwolniejszych obrotach. 9. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Masę serową wylewamy na przygotowane ciasto kakaowe. 10. Schłodzone ciasto kakaowe trzemy na tarce. 11. Starte ciasto układamy na wierzchu masy serowej. 12. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół przez 1 godzinę i 15 minut. Upieczone studzimy w zamkniętym piekarniku. 13. Wystudzone ciasto chowamy do lodówki na całą noc. Kroimy następnego dnia. Jest przepyszne, smacznego :-)