Do góry

Desery Przepis na:

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1935

Dodano:

Odsłon: 10568

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie, ozdobiony kratką i polany lukrem.

Składniki

  • Ciasto (forma 24 x 24 cm)
  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • Sernik:
  • 1 kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego)
  • 1szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • Lukier: 7 łyżek cukru pudru sok z połowy cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik krakowski

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy.

  2. Sernik:
    Białka (3 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną oraz budyń wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć.
    Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast.
    Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. Cukier puder oraz sok z cytryny dokładnie połączyć i polukrować nim gotowy sernik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń