Do góry

Desery Przepis na:

Sernik królewski

Sernik królewski

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 91

Dodano:

Odsłon: 477

Zawsze się udaje

Składniki

  • Ciasto: 2 szklanki mąki ok. 340-350g
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • ok. 3/4 szklanki cukru
  • 200 g twardego masła
  • 3 żółtka
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 200 g masła miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik królewski

Przygotowanie

  1. Ciasto :
    Wymieszać mąkę z cukrem, kakaem i proszkiem do pieczenia. Dodać starte na tarce masło, zrobić kruszonkę rękami lub nożem, dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto.
    Uformować kulę włożyć do folii i do zamrażalki na 15 minut lub do lodówki na ok. pół godziny.

  2. Wysmarować blaszkę ok. 20cm x 30 cm.
    Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki i podziurkować widelcem.
    Durgą połowę wkładamy z powrotem do lodówki.

  3. Masa serowa: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
    Wstawiamy ciasto na ok 10 minut i wyciągamy.

    Ubić masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Dodajemy po jednym żółtku, dalej ubijamy. Ubijając dodajemy stopniowo ser. Na końcu wymieszać z budyniem.

  4. Wszystkie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając drewniana łyżką. aż wszystkie składniki się połączą.

  5. Wykładamy masę serową na podpieczony spód.
    Na wierzchu ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta.



    Wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń