Do góry

Desery Przepis na:

Sernik krówkowy

Sernik krówkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1013

Dodano:

Odsłon: 6087

Wspaniały sernik i mimo że jest w nim masa krówkowa, wcale nie jest za słodki. Jest rewelacyjny. Polecam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • ewentualnie łyżka śmietany
  • 10 dag masła
  • łyżka cukru waniliowego
  • Ser:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 15 dag stopionego masła
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • puszka masy krówkowej 400 g
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 0,5 słoiczka powidła śliwkowego
  • Oraz:
  • płatki migdałowe do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę razem z proszkiem i kakao przesiewamy. Dodajemy cukry i masło. Siekamy i dodajemy jajka. Zagniatamy ciasto, jeśli trzeba dodajemy śmietanę. Ciasto możemy schłodzić lub od razu rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 st. C ok. 10 minut. Jak ostygnie smarujemy powidłem śliwkowym.

    Ser: z masy krówkowej odkładamy 2 łyżki (do polania ciasta).

    Ser miksujemy razem z cukrem, jajkami, tłuszczem, sokiem z cytryny i budyniem. Połowę wlewamy na ciasto. Do reszty dodajemy masę krówkową, miksujemy i wlewamy na jasną masę serową. Pieczemy ok 40 - 50 minut, piekłam w funkcji termoobieg w 150 st. C. Piekarnik góra dół ustawiamy na 180 st. C.

    Po dokładnym wystudzeniu sernik polewamy odłożoną masą krówkową ( 2 łyżki), można ją podgrzać. Posypujemy płatkami migdałowymi. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 stycznia Jak jest sernik, to nie mogę przejść obok niego obojętnie ;) Świetne połączenie smaków, pysznie wygląda. Taki kawałek teraz bym zjadł, a po obejrzeniu filmu, może i cały talerzyk :D Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń