Do góry

Desery Przepis na:

Sernik łaciaty

Sernik łaciaty

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2938

Dodano:

Odsłon: 2576

Sernik łaciaty czyli sernik w którym masę serową podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam kakao. Sernik zrobiłam na herbatnikach.

Składniki

  • 2 paczki herbatników po 100g
  • 5 jajek
  • 100g miękkiego masła
  • 3/4szkl. cukru
  • 32g cukru waniliowego
  • 1kg sera w wiaderku
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 100g mlecznej czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik łaciaty

Przygotowanie

  1. Jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce utarłam żółtka z cukrem zwykłym i waniliowym oraz z miękkim masłem. Gdy masa była puszysta i jasna dodałam do niej partiami ser, miksując do połączenia składników. Następnie do masy serowej dodałam budyń w proszku i proszek do pieczenia i znów zmiksowałam do połączenia. Na koniec do masy serowej wmieszałam już łyżką ubitą pianę z białek. Blachę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam herbatniki. Na ciastka wyłożyłam ok. 2/3 masy serowej. Pozostałą masę serową wymieszałam z kakao i wyłożyłam ją na jasną masę w kilku miejscach. Masę w formie lekko przemieszałam widelcem. Sernik piekłam ok. 55 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik studziłam w formie na metalowej kratce. Gdy sernik wystygł, przygotowałam polewę. Smietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam minutę i wymieszałam do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladą polałam ciasto. Sernik przed podaniem chłodziłam całą noc w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń