Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na łaciaty sernik pochodzi ze starego zeszytu babci Irenki. Połączenie kruchego, kakaowego ciasta z masą serową zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Babcia do tego sernika dodawała często rodzynki nasączone w alkoholu, ale możemy zrobić go również bez tego składnika. Ciasto jest stosunkowo proste, dlatego z jego przygotowaniem powinni sobie poradzić nawet początkujący kucharze.
blaszka 25 x 35 cm
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1785
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1785
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Składniki
Do miski wbijamy jedno całe jajko i dwa żółtka (białka posłużą nam do masy serowej). Dodajemy margarynę pokrojoną na małe kawałki lub startą na tarce, kakao, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Składniki zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą lub przekładamy do miski i przykrywamy. Zabezpieczone ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę do schłodzenia.
Twaróg mielimy trzy razy przez maszynkę.
Białka oddzielamy od żółtek. Dziesięć białek ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy.
W oddzielnej misce łączymy ze sobą żółtka i margarynę. Następnie dodajemy stopniowo zmielony ser. Do masy serowej dodajemy dwa budynie w proszku. Całość miksujemy. Odstawiamy mikser na bok. Do masy serowej dodajemy pianę z białek. Składniki mieszamy do połączenia.
Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto kakaowe wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wykładamy na spód blaszki. Masę serową przelewamy na ciasto (możemy dodać rodzynki namoczone i odsączone z alkoholu). Drugą część ciasta dzielimy na małe kawałki i układamy nierównomiernie na powierzchni ciasta.
Sernik łaciaty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 50 minut. Gotowe!