Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-08-2024
Dzisiaj rozwiniemy przepis na malinową chmurkę bez pieczenia i przygotujemy na jego bazie pyszny, kremowy sernik. Przyjemnie waniliowa warstwa sera rozpływa się w ustach, a jej delikatna słodycz idealnie kontrastuje z odświeżającą warstwą owoców i galaretki. Wszystko to uzupełnia lekka jak chmurka warstwa śmietanki i chrupiące płatki migdałowe. Idealny deser na końcówkę lata!
mikser, blaszka 35 x 24 cm
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14723
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3158
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 166
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 1458
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 339
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14723
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3158
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 166
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 1458
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 339
Składniki
Do 800 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody dodaj dwa opakowania galaretki malinowej. Zawartość naczynia wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku i odstaw do chwili, kiedy galaretka zacznie tężeć.
W międzyczasie zajmuję się resztą ciasta. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 24 x 35 cm ułóż ciastka, które posłużą za spód ciasta. Ja na cały spód zużyłem 150 g herbatników, ale ich ilość będzie zależeć od wielkości Twoich ciastek i tego, jak bardzo będziecie musieli je przycinać. Tak przygotowany spód na chwilę odstaw.
Do niewielkiego dzbanka przelej 100 ml mleka. Dodaj do niego dwa opakowania budyniu waniliowego bez cukru i wymieszaj do całkowitego połączenia.
W dużym garnku z grubym dnem rozpuść na średnim ogniu 200 g masła. Do rozpuszczonego tłuszczu dodaj 150 g cukru pudru i wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki do uzyskania jednolitego płynu.
Kiedy masło i cukier się połączą, dodaj do nich kilogram mielonego twarogu śmietankowego i wymieszaj do uzyskania gęstej, w miarę płynnej masy. Zmniejsz wtedy ogień pod garnkiem na niski, dodaj dwie łyżeczki pasty waniliowej i krótko wymieszaj całość, tylko do równomiernego rozprowadzenia pasty w masie serowej. Następnie dodaj do masy cztery duże jajka i od razu wymieszaj energicznie zawartość garnka do całkowitego połączenia. Tak przygotowaną masę podgrzewaj przez kilka minut, stale mieszając, aż całość lekko zgęstnieje i nabierze temperatury. Na tym etapie masa nie może się zagotować
Po kilku minutach, kiedy masa już lekko zgęstnieje, dodaj do niej rozpuszczony wcześniej proszek budyniowy. Ponownie ustaw grzanie na średnie i gotuj przez dwie, trzy minuty, stale mieszając, do uzyskania gęstej masy serowej. Ważne jest, żeby nie przerywać mieszania. W innym wypadku całość może się przypalić i nabrać nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmij garnek z ognia i ostrożnie przełóż jego zawartość na ułożony wcześniej spód z herbatników. Blaszkę z masą serową odstaw do chwili, kiedy galaretka będzie gotowa do wylania.
Po wystudzeniu spodu naszego sernika, ułóż na nim około 600 g świeżych malin i wylej na nie lekko tężejącą galaretkę. Tak przygotowany sernik wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.
Do dużej miski przełóż 250 g zimnego serka mascarpone. Dodaj do niego 500 ml zimnej śmietanki (36%), 50 g cukru pudru i półtorej łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera do uzyskania sztywnego, gładkiego kremu.
Gotowy krem przełóż na zastygniętą galaretkę, a następnie rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni ciasta. Na końcu posyp wszystko 70 g prażonych płatków migdałowych. Tak udekorowane ciasto ponownie wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia wszystkich warstw.
Smacznego!