Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5793
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8943
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8110
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5567
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5793
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8943
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8110
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5567
Składniki
Foremkę 20 x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki maślane.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Można dodać drobny cukier dla usztywnienia.
Do miseczki przełożyć ser z wiaderka i serek mascarpone. Dodać żółtka, mleko zagęszczone słodzone, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Pomieszać do połączenia składników.
Dodać jeszcze sok z cytryny i esencję amaretto. Delikatnie połączyć z białkami. Dodać orzechy włoskie, pomieszać i przełożyć masę do foremki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 70 min.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najlepiej wcisnąć rękawicę kuchenną.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową.
Dodać śmietankę i masło. Mieszać aż powstanie jednolita masa.
Wystudzone ciasto polać czekoladą i posypać orzeszkami ziemnymi.
Gotowe. Smacznego.