Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 39
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1175
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 177
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 39
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1175
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 177
Składniki
Foremkę 20 x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki maślane.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Można dodać drobny cukier dla usztywnienia.
Do miseczki przełożyć ser z wiaderka i serek mascarpone. Dodać żółtka, mleko zagęszczone słodzone, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Pomieszać do połączenia składników.
Dodać jeszcze sok z cytryny i esencję amaretto. Delikatnie połączyć z białkami. Dodać orzechy włoskie, pomieszać i przełożyć masę do foremki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 70 min.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najlepiej wcisnąć rękawicę kuchenną.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową.
Dodać śmietankę i masło. Mieszać aż powstanie jednolita masa.
Wystudzone ciasto polać czekoladą i posypać orzeszkami ziemnymi.
Gotowe. Smacznego.