Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na kakaowym spodzie

Sernik na kakaowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 749 Ocena: 14511

Dodano:

Odsłon: 61572

Ten sernik robię w domu od 25 lat, i nadal każdemu smakuje. Nic nowego, ale czasami te stare przepisy biją na głowę nowości.

Składniki

  • Sernik: 1 kg sera
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 30 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 4 białka + 2 pozostałe z ciasta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto :1/2 kg mąki
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik na kakaowym spodzie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Włożyć do lodówki . Białka zostawić do masy serowej.

    Twaróg zmielić.

    Masło i cukier ubić z żółtkami, dodawać stopniowo po łyżce: zmielony twaróg, budyń wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.

    Ciemne ciasto podzielić na 2 części. Blachę wysmarować masłem i posypać mąką.

    Jedną część ciemnego ciasta wykleić spód, drugą zetrzeć na wierzch masy serowej.

    Piec ok 1 godz. w temp 180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Donia_mz 11 lutego W przepisie do sera - kostka masła. Jaka gramatura, bo są po 200g i 250, nie licząc osełki dużo większej :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń