Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny kakaowy, kruchy spód w środku delikatna, puszysta masa serowa okryta kakaową kruszonką. Cóż można chcieć więcej do popołudniowej kawy, czy nawet na święta wielkiej nocy jak pyszny serniczek. Polecam
mikser, blaszka o wielkości 26/ 35 cm, papier do pieczenia, miska, łyżka drewniana, o
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 410
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2751
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1933
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6852
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 410
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2751
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1933
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6852
Składniki
Ciasto; Do miski przesiewam mąkę z proszkiem , dodaję kakao oraz żółtka. Natomiast białka odkładam do masy serowej. Dodaję pokrojoną na kawałki margarynę Kasię oraz masło. Wszystkie składniki zagniatam na gładkie jednolite ciasto. Dzielę ciasto na dwie części większą i mniejszą, owijam oba ciasta folią spożywczą, mniejszą wkładam do zamrażalnika , a większą do lodówki na 20 - 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki wyjmuję i rozkładam na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wielkość blaszki 35/26 cm. Ciasto nakłuwam widelcem i odkładam na boku. Przygotowanie masy serowej; Żółtka oddzielam od białek następnie ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę do białości, dodaje śmietanę , aromat cytrynowy oraz proszek budyniowy, całość miksuję do połączenia składników. Nie przerywając miksowania dodaję porcjami ser. Białka razem z odłożonymi 2 białkami z ciasta kruchego ubijam na sztywno i delikatnie łączę z masą serową( już nie miksując tylko drewnianą łyżką delikatnie mieszam do połączenia. Masę serową przekładam na przygotowany spód. Wyjmuję ciasto z zamrażarki i ścieram na tarce o dużych oczkach na górę masy serowej. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawiam w piekarniku 30 - 40 minut. przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjmuję i odkładam do całkowitego wystudzenia , oprószam cukrem pudrem . Smacznego
Sernik gotowy do pieczenia.
Sernik po upieczeniu gotowy do podania.