Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno na biszkopcie z galaretką i brzoskwiniami

Sernik na zimno na biszkopcie z galaretką i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 1575

Sernik na biszkopcie budyniowym z czekoladą.Sernik na zimno z galaretką i brzoskwiniami, wyszedł orzeźwiający i pyszny.

Składniki

  • BISZKOPT BUDYNIOWY Z CZEKOLADĄ:
  • -6 jajek -200 g. cukru -3 budynie waniliowe -1 łyżka mąki tortowej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -100 g. gorzkiej tartej czekolady
  • NASĄCZENIE:
  • -410 g. dżemu brzoskwiniowego -1/2 szklanki gorącej wody
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera z wiaderka -400 g. jogurtu greckiego
  • -330 ml. śmietanki 30 % -220 g. cukru pudru
  • -35 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • OWOCE: -1 puszka brzoskwiń -820g.
  • GALARETKA:
  • -sok z brzoskwiń +woda do 1 l. -3 galaretki brzoskwiniowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką.Dodać startą czekoladę i wymieszać ale nie długo. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*. Po upieczeniu, obrócić na ręcznik i zdjąć papier. Ostudzić i ponownie włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.

  2. nasączenie-Dżem rozmieszać z gorącą wodą i posmarować biszkopt.

  3. masa- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Ubić ser z jogurtem, śmietanką i pudrem.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć na biszkopt.

  4. owoce-Brzoskwinie odsączyć, pokroić w plasterki i ułożyć na masie serowe. Ciasto schłodzić.

  5. galaretki- Sok z odsączonych brzoskwiń, dopełnić wodą do 1 l. Zagotować, odstawić i rozpuścić w nim galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać na brzoskwinie. Ciasto przetrzymywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń