Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z tęczowymi galaretkami

Sernik na zimno z tęczowymi galaretkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10843

Dodano:

Odsłon: 12922

Od kilku dni upał, więc nie chce się włączać piekarnika ale coś słodkiego by sie zjadło :-) więc powstał pyyyszny, orzeźwiający, kolorowy sernik na zimno z mnóstwem galaretek. Gorąco polecam :-)

Składniki

  • Spód:
  • herbatniki (u mnie kakaowe) 44 dag
  • masło stopione 20 dag
  • Masa serowa:
  • Twaróg z wiaderka waniliowy 1 kg
  • cukier 1/2 szkl.
  • cukier waniliowy 1
  • żelatyna 7 pełnych łyżeczek
  • galaretki w różnym kolorze 5-6
  • dodatkowo:
  • owoce (u mnie winogrono czerwone) ok. 40 dag
  • czerwone galaretki 2
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z tęczowymi galaretkami

Przygotowanie

  1. Galaretki do masy sernikowej przygotowałam wieczór wcześniej, żeby szybciej poszło :-). Każdą z 5-6 galaretek należy rozpuścić w 400ml i wystudzić na głębokim talerzu lub płaskiej misce. Gdy zgęstnieje całkowicie (kilka godz.) pokroić w kostkę.

    Spód:
    Herbatniki zmielić na piasek w malakserze lub rozgnieść wałkiem w woreczku foliowym. Dodać do nich stopione masło i wymieszać, aż powstanie wilgotna kruszonka. Masę wyłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 40x25cm, docisnąć.

  2. Masa serowa:
    Żelatynę wsypać do kubka i zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała.
    Następnie podgrzać ją na małym ogniu (lub w mikrofalówce), ciągle mieszając, aż się rozpuści, zdjąć z ognia.
    Twaróg utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki sera i wymieszać. Następnie dodać ją do pozostałego sera i dokładnie wymieszać (uwaga! masa z żelatyną bardzo szybko tężeje, więc trzeba się streszczać :-) ).
    Do masy serowej dodać pokrojone, kolorowe galaretki i wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać.

  3. Wierzch:
    Galaretki czerwone rozpuścić w 750ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
    Na masie serowo - galaretkowej ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepiej na noc.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń