Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kilku dni upał, więc nie chce się włączać piekarnika ale coś słodkiego by sie zjadło :-) więc powstał pyyyszny, orzeźwiający, kolorowy sernik na zimno z mnóstwem galaretek. Gorąco polecam :-)
Galaretki do masy sernikowej przygotowałam wieczór wcześniej, żeby szybciej poszło :-). Każdą z 5-6 galaretek należy rozpuścić w 400ml i wystudzić na głębokim talerzu lub płaskiej misce. Gdy zgęstnieje całkowicie (kilka godz.) pokroić w kostkę.
Spód:
Herbatniki zmielić na piasek w malakserze lub rozgnieść wałkiem w woreczku foliowym. Dodać do nich stopione masło i wymieszać, aż powstanie wilgotna kruszonka. Masę wyłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 40x25cm, docisnąć.
Masa serowa:
Żelatynę wsypać do kubka i zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała.
Następnie podgrzać ją na małym ogniu (lub w mikrofalówce), ciągle mieszając, aż się rozpuści, zdjąć z ognia.
Twaróg utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki sera i wymieszać. Następnie dodać ją do pozostałego sera i dokładnie wymieszać (uwaga! masa z żelatyną bardzo szybko tężeje, więc trzeba się streszczać :-) ).
Do masy serowej dodać pokrojone, kolorowe galaretki i wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać.
Wierzch:
Galaretki czerwone rozpuścić w 750ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
Na masie serowo - galaretkowej ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepiej na noc.
Smacznego :-)
Lekki i puszysty sernik na spodzie biszkoptowym jest szybki w przygotowaniu....
Odsłon: 29462
Kto w upalne dni nie lubi sernika na zimno? A może lepiej smakuje w zimowe po...
Odsłon: 22289
Przepis dnia
Ogórki przyrządzone według tego przepisu są słodkie, chrupiące i aromatyczne....
Odsłon: 14049
Chrupiąca ogórkowa salsa z wędzoną rybą świetnie sprawdzi się jako przekąska...
Odsłon: 142
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3664
Przepis dnia
Ogórki przyrządzone według tego przepisu są słodkie, chrupiące i aromatyczne....
Odsłon: 14049
Chrupiąca ogórkowa salsa z wędzoną rybą świetnie sprawdzi się jako przekąska...
Odsłon: 142
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3664
Składniki
Galaretki do masy sernikowej przygotowałam wieczór wcześniej, żeby szybciej poszło :-). Każdą z 5-6 galaretek należy rozpuścić w 400ml i wystudzić na głębokim talerzu lub płaskiej misce. Gdy zgęstnieje całkowicie (kilka godz.) pokroić w kostkę. Spód: Herbatniki zmielić na piasek w malakserze lub rozgnieść wałkiem w woreczku foliowym. Dodać do nich stopione masło i wymieszać, aż powstanie wilgotna kruszonka. Masę wyłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 40x25cm, docisnąć.
Masa serowa: Żelatynę wsypać do kubka i zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała. Następnie podgrzać ją na małym ogniu (lub w mikrofalówce), ciągle mieszając, aż się rozpuści, zdjąć z ognia. Twaróg utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki sera i wymieszać. Następnie dodać ją do pozostałego sera i dokładnie wymieszać (uwaga! masa z żelatyną bardzo szybko tężeje, więc trzeba się streszczać :-) ). Do masy serowej dodać pokrojone, kolorowe galaretki i wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać.
Wierzch: Galaretki czerwone rozpuścić w 750ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Na masie serowo - galaretkowej ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepiej na noc. Smacznego :-)
Przepisy Desery
Desery
Tort ze świeżymi wiśniami i pianką wiśniową
Desery
Błyskawiczne ciastka serkiem i borówkami
Desery
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach
Desery
Cynamonowo - kokosowa szarlotka
Tort ze świeżymi wiśniami i pianką wiśniową
Bardzo prosty w wykonaniu, a zarazem efektowny tort, w którym warstwy puszyst...
Odsłon: 34
Błyskawiczne ciastka serkiem i borówkami
Do kawki polecam smaczne szybkie ciasteczka
Odsłon: 106