Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1495

Dodano:

Odsłon: 1910

przywołanie wspomnień i ciepłych promieni słonecznego lata

Składniki

  • 800 g serka waniliowego
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 4 galaretki krystaliczne
  • okrągłe biszkopty lub herbatniki do wyłożenia spodu tortownicy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z truskawkami

Przygotowanie

  1. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Pozostawiamy do przestudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Kiedy śmietana jest już ubita stopniowo ciągle miksując dodajemy serki waniliowe. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy przestudzoną truskawkową galaretkę.

  2. Tortownicę o średnicy 26-28 cm smarujemy delikatnie masłem. Spód wykładamy biszkoptami, wylewamy masę truskawkową. Pozostawiamy do zastygnięcia.

  3. 2 galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Pozostawiamy do wystudzenia. Zimne ale nie zastygnięte dodajemy do pozostałej masy serowej. Część truskawek (wg uznania) kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Delikatnie przelewamy na stężałą masę truskawkową. Pozostawiamy do zastygnięcia.

  4. 2 galaretki krystaliczne przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Pozostałe truskawki układamy dla ozdoby na wierzchu sernika, zalewamy je niewielką ilością galaretki - wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała (w ten sposób owoce ładnie utrzymają się na miejcu). Wlewamy pozostałą galaretkę i pozostawiamy do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń