Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1495
Dodano: 15.02.2018
Odsłon: 1910
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Pozostawiamy do przestudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Kiedy śmietana jest już ubita stopniowo ciągle miksując dodajemy serki waniliowe. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy przestudzoną truskawkową galaretkę.
Tortownicę o średnicy 26-28 cm smarujemy delikatnie masłem. Spód wykładamy biszkoptami, wylewamy masę truskawkową. Pozostawiamy do zastygnięcia.
2 galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Pozostawiamy do wystudzenia. Zimne ale nie zastygnięte dodajemy do pozostałej masy serowej. Część truskawek (wg uznania) kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Delikatnie przelewamy na stężałą masę truskawkową. Pozostawiamy do zastygnięcia.
2 galaretki krystaliczne przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Pozostałe truskawki układamy dla ozdoby na wierzchu sernika, zalewamy je niewielką ilością galaretki - wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała (w ten sposób owoce ładnie utrzymają się na miejcu). Wlewamy pozostałą galaretkę i pozostawiamy do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

DomowaPiwniczka 15 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
fantastycznie wygląda ta krystaliczna galaretka :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 15 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Pięknie i smacznie Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz