Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z truskawkami na ciasteczkowym spodzie

Sernik na zimno z truskawkami na ciasteczkowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 570

Dodano:

Odsłon: 5381

Sernik na zimno z truskawkami na ciasteczkowym spodzie to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Chłodzi, orzeźwia i ma dużo truskawek. Jest lekki, puszysty i szybki w wykonaniu, polecam!

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 250 g ciasteczek maślanych
  • 90 g masła
  • 1 kg zmielonego twarogu lub gotowego z pudełka
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z truskawkami na ciasteczkowym spodzie

Przygotowanie

  1. Szklanka - 250 ml

    Dno oraz boki tortownicy o wymiarze 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysmarować spód i boki masłem. Wówczas bez problemu będzie można przykleić do nich pasek papieru.

    Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć na sitku. Herbatniki rozdrobnić w blenderze lub pokruszyć wałkiem do ciasta. Dodać masło i dłońmi połączyć wszystkie składniki. Muszą dobrze się połączyć i utworzyć masę. Masę wyłożyć na dno tortownicy i mocno przycisnąć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

  2. Ser biały zmielić dwa razy w maszynce do mięsa lub użyć gotowego twarogu z pudełka. 3 galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Gdy galaretki zaczną tężeć, zmiksować je dokładnie z serem. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód. Po około 20 minutach chłodzenia masy serowej, ułożyć truskawki.

    Ostatnią galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretką zalać truskawki. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Przed zdjęciem boków formy trzeba pamiętać, by obkroić nożem sernik przy samych rantach.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń