Do góry

Desery Przepis na:

Sernik o smaku mirabelkowym

Sernik o smaku mirabelkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 9114

Dodano:

Odsłon: 416

Sernik na cieście kruchym o smaku mirabelkowym. Sernik z bezą i kruszonką, wyszedł aksamitny, winny i pyszny.

Składniki

  • CIASTO ;
  • -250 g masła -150 g cukru -5 żółtek(białka odłożyć do bezy)
  • -100 ml gęstej śmietany 18 % -500 g mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -4 jajka -200 g cukru -1 kg sera imperialu-śmietankowego
  • -400 g jogurtu greckiego -200 ml musu z mirabelek -3 budynie cytrynowe
  • BEZA: -5 białek -150 g cukru
  • -1 budyń różowy -100 ml oleju
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik o smaku mirabelkowym

Przygotowanie

  1. ciasto- Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać śmietanę i zmiksować, na gruby żwirek.Mniejszą połowę odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść, porozkładać i rozklepać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serem i jogurtem i musem. Przesiać tam budynie i zmiksować. Wylać masę na surowe ciasto.

  3. beza-Białka ubić ze szczyptą soli,potem ze stopniowo dodawanym cukrem. Przesiać budyń, wymieszać a potem powoli wlewać olej i chwilkę zmiksować.Wyłożyć na masę serową i rozsmarować.

  4. kruszonka-Rozsypać pozostawione ciasto.

  5. Piec ok 60-70 min. w 175 *C. Pod koniec można przykryć papierem do pieczenia.

  6. Po przestygnięciu, oprószyć cukrem pudrem. Kroić na następny dzień, jak dobrze stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń