Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś sernik oreo, tz sernik z zatopionymi w nim ciasteczkami oreo, wyjątkowo ciemnymi z jasnym kremowym przełożeniem, Żeby upodobnić kolor ciasta do oryginalnych oreo zastosowałam czarne kakao, do kupienia w większych supermarketach. Ja znalazłam go na regale z dodatkami do ciast, czyli tam gdzie cukry waniliowe itp, ale widziałam go też np tam gdzie kawy i kakao. Oczywiście można go też zastąpić zwykłym ciemnym kakao. Na ciemnym cieście pyszny sernik z zanurzonymi w nim kawałkami ciasteczek oreo. Świetnie się wszystko komponuje. Sernik po upieczeniu można oblać polewą czekoladową i dodatkowo przystroić ciasteczkami lub też wykończyć go bitą śmietaną z mascarpone, tak jak u mnie na zdjęciach. Ciasteczka oreo można też zastąpić podobnymi ciemnymi ciasteczkami, które też można kupić w zastępstwie oreo. Ja takie mniejsze ciemne markizy kupiłam do przystrojenia wierzchu serowego torciku, a te, które zatopiłam w cieście to były oryginalne, które jednak smakiem dominują nad innymi.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 66
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 268
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 66
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 268
Składniki
Przygotowujemy ciasto: przesianą mąkę łączymy z cukrem, proszkiem i kakao. Do suchych składników dodajemy śmietanę, zimne pokrojone masło i żółtko. Zagniatamy elastyczne ciasto, którym wylepiamy spód tortownicy ( średnica 25 cm ), nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Następnie przestudzamy
Przygotowujemy masę serową: ser biały łączymy z mascarpone, jajkami, cukrem, mąką i ekstraktem waniliowym. Wszystko miksujemy do połączenia składników, ale nie dłużej, aby nie napowietrzać zbytnio masy
Masę wylewamy na podpieczony spód i wyrównujemy. W masę wciskamy połamane np na pół ciasteczka oreo
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika
Śmietankę 36% ubijamy na sztywno razem z mascarpone. Gdy masa jest już ubita dodajemy 2 łyżki cukru pudru i wystudzoną rozpuszczoną żelatynę (żelatynę rozpuszczamy nieco wcześniej w 40 ml wrzątku i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia) i jeszcze chwilę ubijamy
Następnie bitą śmietanę rozsmarowujemy na całkiem wystudzonym serniku, również boki, zostawiamy ok 3-4 łyżek do przyozdobienia
Przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki przyozdabiamy sernik rozetkami i dodatkowo dekorujemy ciasteczkami oreo ( lub podobnymi, można też kupić mini oreo, ja akurat tutaj nie miałam. Do przyozdobienia użyłam mniejsze ciasteczka w typie oreo. W serze zatopiłam oryginalne oreo)
Sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki