Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno w skład którego wchodzą owoce takie jak kiwi, truskawki, borówki amerykańskie.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Sernik robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą sernika będzie spód w misce. Do miski wlewamy zmiksowany owoc kiwi, wcześniej zagotowany w garnczku i wymieszany z galaretkami agrestowymi. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
W między czasie zagotowujemy 400 ml mleka i 200 ml wody, dodajemy 70 gram żelatyny, mieszamy, nie gotujemy. W drugiej miseczce mieszamy serek homogenizowany z gorącym mlekiem wymieszanym z żelatyną. Obieramy kiwi ze skórki, kroimy je w kostkę, borówki i truskawki bez szypułek myjemy i osuszamy.
Gdy masa serowa ostygnie dodajemy do niej wszystkie owoce, mieszamy delikatnie i wlewamy całość do miski z musem kiwi.
Po wlaniu masy serowej całość obkładamy okrągłymi biszkoptami i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Po tym czasie brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska włożona była 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3-4 minuty i wyjmujemy miskę z naszym sernikiem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Sernik ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem. Wyjęty sernik dekorujemy według swoich upodobań.
Smacznego!!!