Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Bożego Narodzenia, chyba wszystkim kojarzą się z piernikami i pierniczkami. A co powiecie na pyszny sernik o smaku piernika? Ten sernik skomponowałam na ta właśnie okazje. Dla mnie święta to roznoszący się w domu zapach przypraw korzennych i pomarańczy. Bardzo Wam ten sernik polecam, jest pyszny. Nie wierzcie mi na słowo tylko sami się o tym przekonajcie i go upieczcie. Rodzina i goście Wam podziękują.
Obie mąki przesiać do miski wraz z cukrem pudrem.
Następnie dodać kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Dodać miód i żółtko, a na koniec wkroić masło.
Ciasto wyrobić na gładką masę. Tak wyrobionym ciastem wyłożyć dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Moja tortownica o średnicy 26 cm.
Małą część ciasta zostawić na kilka pierniczków.
Ciasto podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.
Wykrojone pierniczki upiec w tej samej temperaturze przez 10 – 15 minut.
W międzyczasie zrobić masę serową:
Ser zmielić 3 razy. W misce wymieszać ser ze śmietaną, cukrem, szczypta soli i przyprawa do piernika. Całość dobrze wymieszać i ciągle mieszając dodawać po jednym jajku.
Na koniec do masy dodać budyń i dobrze go połączyć z masa serowa. Jeśli lubicie możecie również dodać kandyzowana skórkę pomarańczy. Skórkę wcześniej oprószyć mąka.
Gotowy ser wylać na podpieczony spod piernikowy i piec 150 st. C. przez godzinę.
Gotowy sernik wystudzić w piekarniku.
Sernik przyozdobić pierniczkami, owocami, lub polać polewa czekoladowa.
SMACZNEGO!
Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...
Odsłon: 239
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 392
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 376
Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...
Odsłon: 239
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 392
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 376
Składniki
Obie mąki przesiać do miski wraz z cukrem pudrem. Następnie dodać kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Dodać miód i żółtko, a na koniec wkroić masło. Ciasto wyrobić na gładką masę. Tak wyrobionym ciastem wyłożyć dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Moja tortownica o średnicy 26 cm. Małą część ciasta zostawić na kilka pierniczków. Ciasto podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Wykrojone pierniczki upiec w tej samej temperaturze przez 10 – 15 minut.
W międzyczasie zrobić masę serową: Ser zmielić 3 razy. W misce wymieszać ser ze śmietaną, cukrem, szczypta soli i przyprawa do piernika. Całość dobrze wymieszać i ciągle mieszając dodawać po jednym jajku. Na koniec do masy dodać budyń i dobrze go połączyć z masa serowa. Jeśli lubicie możecie również dodać kandyzowana skórkę pomarańczy. Skórkę wcześniej oprószyć mąka.
Gotowy ser wylać na podpieczony spod piernikowy i piec 150 st. C. przez godzinę. Gotowy sernik wystudzić w piekarniku. Sernik przyozdobić pierniczkami, owocami, lub polać polewa czekoladowa. SMACZNEGO!
Przepisy Desery
Desery
Tort bezowy z mascsrpone i wiśniami
Desery
sernik z truskawkami
Desery
Ciasto Marlenka
Desery
Ciasto red velvet
Tort bezowy z mascsrpone i wiśniami
Super pyszny na każdą okazję, a nawet bez okazji :)
Odsłon: 12
sernik z truskawkami
Pieczony, kremowy sernik z truskawkami na kruchym, kakaowym spodzie....
Odsłon: 52