Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptasie mleczko to przysmak, który ma wielu wielbicieli. Nic dziwnego, że obecnie produkuje się je w wielu smakach. Marzy ci się ptasie mleczko pistacjowe? Takie niełatwo kupić. Ale można samodzielnie przygotować lekki, rozpływający się w ustach sernik ptasie mleczko z dodatkiem pasty z pistacji. Taką pastę kupisz w wielu sklepach. Możesz też uprażyć obrane pistacje (bez dodatków) i zmielić na gładką masę.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11088
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11088
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Zmiel herbatniki w malakserze lub rozkrusz drobno wałkiem w woreczku foliowym. Roztop 75 g masła i dodaj je do herbatników wraz z łyżką kakao. Wymieszaj na jednolitą masę. Wyłóż nią dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównaj i wstaw do lodówki.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Połącz ją z 2-3 łyżkami serka homogenizowanego. Wymieszaj serek z pastą pistacjową i żelatyną. Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją szpatułą z serkiem. Jeśli chcesz, dosłodź do smaku cukrem pudrem. Przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw z powrotem do lodówki – na 3-4 godziny
Gdy masa serowa stężeje, roztop czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki i masła w kąpieli wodnej. Przestudź. Jeszcze płynną przelej na sernik, wyrównaj i wstaw do lodówki na kolejną godzinę.