Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptasie mleczko to przysmak, który ma wielu wielbicieli. Nic dziwnego, że obecnie produkuje się je w wielu smakach. Marzy ci się ptasie mleczko pistacjowe? Takie niełatwo kupić. Ale można samodzielnie przygotować lekki, rozpływający się w ustach sernik ptasie mleczko z dodatkiem pasty z pistacji. Taką pastę kupisz w wielu sklepach. Możesz też uprażyć obrane pistacje (bez dodatków) i zmielić na gładką masę.
Tzatziki to pochodzący z Turcji sos w oryginalnej nazwie Cacik. Osobiście pre...
Odsłon: 79
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 51
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1129
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7985
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1326
Tzatziki to pochodzący z Turcji sos w oryginalnej nazwie Cacik. Osobiście pre...
Odsłon: 79
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 51
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1129
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7985
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1326
Składniki
Zmiel herbatniki w malakserze lub rozkrusz drobno wałkiem w woreczku foliowym. Roztop 75 g masła i dodaj je do herbatników wraz z łyżką kakao. Wymieszaj na jednolitą masę. Wyłóż nią dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównaj i wstaw do lodówki.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Połącz ją z 2-3 łyżkami serka homogenizowanego. Wymieszaj serek z pastą pistacjową i żelatyną. Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją szpatułą z serkiem. Jeśli chcesz, dosłodź do smaku cukrem pudrem. Przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw z powrotem do lodówki – na 3-4 godziny
Gdy masa serowa stężeje, roztop czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki i masła w kąpieli wodnej. Przestudź. Jeszcze płynną przelej na sernik, wyrównaj i wstaw do lodówki na kolejną godzinę.