Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki jak chmurka, na której latał Muminek
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy żółtka od białek. Za pomocą miksera mieszamy, Serki, śmietankę 500 ml.żółtka i cukier waniliowy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru, aż do pełnego rozpuszczenia.
Ubitą pianę dodajemy partiami do masy serkowo-śmietankowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy.
Z podanej ilości wyjdą dwie tortownice o średnicy 24 cm. Tortownice wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.
Na dolną półkę wkładamy blachę z gorącą wodą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 min.,następnie zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy tak przez 30 minut, i jeszcze 30 minut, przy uchylonych drzwiczkach. Po tych etapach możemy wyjąć serniki do pełnego wystudzenia.
Polewę robimy podgrzewając śmietankę i rozpuszczając w niej czekoladę. Polewamy nią Sernik i pozostawia my do zastygnięcia w lodówce na ok. pół godziny.
Smacznego