Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki jak chmurka, na której latał Muminek
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2333
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4425
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1393
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 361
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2333
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4425
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1393
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 361
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy żółtka od białek. Za pomocą miksera mieszamy, Serki, śmietankę 500 ml.żółtka i cukier waniliowy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru, aż do pełnego rozpuszczenia.
Ubitą pianę dodajemy partiami do masy serkowo-śmietankowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy.
Z podanej ilości wyjdą dwie tortownice o średnicy 24 cm. Tortownice wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.
Na dolną półkę wkładamy blachę z gorącą wodą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 min.,następnie zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy tak przez 30 minut, i jeszcze 30 minut, przy uchylonych drzwiczkach. Po tych etapach możemy wyjąć serniki do pełnego wystudzenia.
Polewę robimy podgrzewając śmietankę i rozpuszczając w niej czekoladę. Polewamy nią Sernik i pozostawia my do zastygnięcia w lodówce na ok. pół godziny.
Smacznego