Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 1693
Dodano: 03.09.2012
Odsłon: 27921
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
SERNIK Sernik naprawdę dobry.... Składniki: Ciasto - 3 szklanki mąki krupczatki - 1 kostka margaryny(ja zawsze daję Palmę z "Murzynkiem") - 0,5 szkl.cukru - 5 żółtek - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść,podzielić na dwie części 3/4 ciasta rozwałkować , położyć na blachę a 1/4 ciasta zamrozić. Masa serowa: - 1 kg sera białego - 1 masło - 5-6 jajek - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy - 3/4 szklanki cukru - rodzynki(jak ktoś lubi) Miękkie masło ucieramy dodając cukier i żółtka,następnie dodajemy zmielony ser (lub z wiaderka), budyń, sparzone rodzynki i na końcu ubitą z białek pianę. Delikatnie mieszamy i wykładamy masę serową na rozłożone wcześniej na blaszce ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożoną część ciasta. Jak sparzyć rodzynki? Zalewamy je gorącą wodą wymieszaną z olejkiem rumowym lub kieliszkiem rumu lub spirytusu. Aby sernik nie opadł do środka, należy tuż po upieczeniu wyciągnąć go z piekarnika odkroić nożem od blaszki i ponownie włożyć do wyłączonego już piekarnika na kilka minut. Życzę smacznego:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Romana00 07 maja 2013Zgłoś do usunięcia
Super :) serniki to moje2 Kto głosował? | Odpowiedz

ewa1959a 05 września 2012Zgłoś do usunięcia
elzbieta8960- ja piekę w blaszce 38cm na 23 cm około 1 godziny w temp.180 stopni:)i pamiętaj aby sernik nie opadł po upieczeniu wyciągnij z piekarnika, odkrój nożem od blaszki i włóż ponownie na chwilę do piekarnika.Zamiast mąki krupczatki(która powoduje,że ciasto jest kruszące) możesz wykorzystać zwykłą.Pozdrawiam
3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 05 września 2012Zgłoś do usunięcia
Pyszny serniczek ale mam pytanie : na jak duza blaszke sa proporcje ,jak dlugo i w jakiej temperaturze pieczemy ?3 Kto głosował? | Odpowiedz