Do góry

Desery Przepis na:

Sernik "Szachownica"

Sernik Szachownica

Autor:

Przepisów i artykułów: 555 Ocena: 7555

Dodano:

Odsłon: 1827

Sernik pieczony z gotowym już biszkoptem, ułożonym w pasach naprzemiennie. Sernik ładnie się prezentuje i jest bardzo dobry. Może zagościć na świątecznym stole.

Składniki

  • BISZKOPT: -5 jajka -150 g. cukru -100 g. mąki
  • -100 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -125 ml. oleju
  • MASA SEROWA: -2 kg.twarogu sernikowego z wiaderka
  • -8 jajek -300 g. cukru -330 ml. śmietanki 30 %
  • -4 budynie cytrynowe -ekstrakt cytrynowy
  • POLEWA CZEKOLADOWA:-200 g. polewy deserowej w pastylkach
  • -ok.120 ml. śmietanki 30 %
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik "Szachownica"

Przygotowanie

  1. biszkopt- Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę, kakao i proszek. Lekko mieszać, dolewając olej.Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt w 175* 25-30 min.Po przestygnięciu pokroić na 13 pasów.

  2. Blaszkę tą co piekliśmy biszkopt, wyłożyć papierem. Na niej ułożyć co drugi pas z biszkoptu.

  3. masa-Żółtka zmiksować z połową cukru i serem.Śmietankę rozmieszać z suchymi budyniami,aromatem i dodać do sera. Ponownie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Porcjami wmieszać do masy serowej. Połowę wylać do blaszki na pasy biszkoptowe i rozsmarować.

  4. Poukładać następny rząd, pasów biszkoptowych ale naprzemiennie.

  5. Wylać resztę masy serowej pomiędzy pasy biszkoptowe i rozsmarować.

  6. Piec ok.50-60 min. w 175*C.

  7. polewa-Nad parą rozpuścić polewę w śmietance i polać zimy sernik. Dodatkowo już gęstniejącą tą polewą polać sernik w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń