Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Rożniatowski

Sernik Rożniatowski

Autor:

Przepisów i artykułów: 2513 Ocena: 18211

Dodano:

Odsłon: 535

Dobry przepis na smaczny sernik.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka tortowa 15 dag
  • Masło 10 dag
  • Cukier puder 5 dag
  • Żółtka jaja 3 szt.
  • Kwaśna śmietana 1 łyżka
  • Smalec 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
  • Pierniczki 1 opakowanie
  • Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy
  • Składniki na masę serową:
  • Twaróg 1 ½ kg
  • Cukier 2 szklanki
  • Jajka 10 szt.
  • Budyń waniliowy 2 szt.
  • Aromat waniliowy
  • Masło 1 kostka
  • Cukier waniliowy 2 szt.
  • Składniki na polewę:
  • Kakao 2 łyżki
  • Masło 2 łyżki
  • Cukier 2 łyżki
  • Śmietana 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik Rożniatowski

Przygotowanie

  1. Wykonanie polewy:
    Wszystkie składniki podgrzać i następnie polać po gotowym serniku.
    Wykonanie ciasta:
    Mąkę przesiać, połączyć z resztą składników, dobrze zagnieść ciasto i wstawić do lodówki.
    Wykonanie sera:
    Ser zmielić dwa razy i utrzeć dodając kolejno żółtka, cukry, kilka kropel aromatu i budynie. Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Białka ubić na sztywno dodać do masy serowej i lekko wymieszać łyżką. Schłodzone ciasto wyłożyć na dużą blachę, wyłożyć ciasto piernikami, zalać masą serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu polać dowolne przygotowaną i podgrzaną polewą. Gotowy sernik wstawić do lodówki na dwie godziny i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń