Do góry

Desery Przepis na:

Sernik straciatella z mandarynkami (bez pieczenia)

Sernik straciatella z mandarynkami (bez pieczenia)

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 595

Dodano:

Odsłon: 7745

Pyszny, delikatny sernik na zimno z mandarynkami i nutą kokosu :) Idealny do popołudniowej kawy :)

Składniki

  • Spód:
  • herbatniki kakaowe
  • masło stopione 80 g
  • Sernik:
  • twaróg sernikowy 1 kg
  • czekolada biała 100 g
  • Mleczko kokosowe 200 ml
  • Cukier puder 6 łyżek
  • ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
  • czekolada gorzka 60% 100 g
  • Żelatyna 2 1/2 łyżki
  • woda gorąca 1/4 szklanki
  • Dodatkowo:
  • Mandarynki 5 szt.
  • galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
  • woda gorąca 400 ml
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik straciatella z mandarynkami (bez pieczenia)

Przygotowanie

  1. Herbatniki pokruszyć w robocie lub ręcznie, dodać stopione masło i dokładnie połączyć składniki. Herbatnikami wylepić dno tortownicy (23cm), dokładnie dociskając. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. Zmiksować do połączenia się składników. Dodać stopioną, przestudzoną białą czekoladę oraz mleko kokosowe. Zmiksować. Cienką strużką wlewać przestudzoną żelatynę cały czas miksując. Do masy serowej dodać posiekaną gorzką czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką. Masę serową przełożyć na spód z herbatników. Dokładnie wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki do stężenia.

  2. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Mandarynki obrać i pokroić na plasterki ułożyć na wierzchu sernika. Owoce zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń