Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 5055
Dodano: 15.03.2018
Odsłon: 17738
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy dżem, mąkę, kakao oraz sodę a na koniec mleko i wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem za pomocą łopatki. Masę wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy i kroimy po skosie na paski i szerokości ok. 2 cm.
Masa serowa: miękkie masło ucieramy z cukrami i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami ser i budynie i dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z masą serową za pomocą łopatki.
Do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy co drugi pasek ciemnego ciasta.
Przestrzenie między paskami ciemnego ciasta wypełniamy masą serową. Następnie na paskach, w których znajduje się masa serowa układamy pozostałe paski ciemnego ciasta.
W wolne przestrzenie wlewamy pozostałą masę serową. Odrobina masy pokrywamy także paski ciasta. Całość pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą i kroimy w kwadraty. Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

gochna55 16 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Sernika "szachownica" nie robiłam i nie jadłam. Zabieram. Pamiętam jednak to ciasto "szachownica". To był hit komunijny 25 lat temu, ale to było pracochłonne ciasto ! Wypróbuję na święta :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 15 marca 2018Zgłoś do usunięcia
widok bajeczny :) zabieram i kciuka zostawiam :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 15 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Biorę do książki:)Ja również uwielbiam serniki a Twój....poezja smaku i super prezentacja:) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz