Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Staram się więc przygotowywać różne jego wersje. Tutaj w połączeniu z ciastem murzynkowym z dodatkiem dżemu z owoców leśnych. Pycha!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 510
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9735
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1141
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4488
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 510
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9735
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1141
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4488
Składniki
Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy dżem, mąkę, kakao oraz sodę a na koniec mleko i wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem za pomocą łopatki. Masę wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy i kroimy po skosie na paski i szerokości ok. 2 cm.
Masa serowa: miękkie masło ucieramy z cukrami i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami ser i budynie i dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z masą serową za pomocą łopatki.
Do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy co drugi pasek ciemnego ciasta.
Przestrzenie między paskami ciemnego ciasta wypełniamy masą serową. Następnie na paskach, w których znajduje się masa serowa układamy pozostałe paski ciemnego ciasta.
W wolne przestrzenie wlewamy pozostałą masę serową. Odrobina masy pokrywamy także paski ciasta. Całość pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą i kroimy w kwadraty. Smacznego :)