Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Tiramisu

Sernik Tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 100

Dodano:

Odsłon: 11369

Dwie warstwy masy serowej przedzielone warstwą namoczonych w mocnym espresso, podłużnych biszkoptów obsypanych kakao z odrobiną kawy. W końcu robimy sernik Tiramisu :) Dodatek likieru Amaretto jest niezbędny (chyba, że sernik będą jadły też dzieci).

Składniki

  • 12 szt. podłużnych biszkoptów
  • 3/4 szklanki mocnego espresso
  • 3-4 łyżki kakao niesłodzonego + 3 łyżki do posypania
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można pominąć)
  • MASA SEROWA:
  • 500 g sera Mascarpone
  • 500 g twarogu sernikowego (dobrej jakości)
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 40 ml likieru Amaretto
  • łyżka mąki ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. (Sernik piekłam w okrągłej formie o średnicy 23 cm)

    (Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

    Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C (bez termoobiegu) i po chwili wstawiamy na spód blachę z gorącą wodą. Formę wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.

    Przygotowujemy espresso i przelewamy je do miseczki, w której łatwo będzie nam moczyć biszkopty.

  2. Masa serowa:

    Mieszamy ser Mascarpone z twarogiem sernikowym, cukrem pudrem i mąką. Krótko, tylko do momentu, aż widzimy, że składniki się połączyły. Następnie do masy wbijamy pojedynczo jajka, krótko miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy Amaretto.

    Do formy wlewamy połowę masy sernikowej, wygładzamy powierzchnię, posypujemy tą część 1-2 łyżkami kakao i łyżeczką kawy rozpuszczalnej (najwygodniej przez sitko). Na warstwie kakao układamy (krótko) namoczone w espresso biszkopty (blisko siebie). Biszkopty posypujemy łyżeczką kawy rozpuszczalnej i 1-2 łyżkami kakao. Delikatnie wlewamy pozostałą masę serową (wyrównujemy powierzchnię).

    Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 45 minut. Ciasto po dotknięciu powinno być sprężyste. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze sernik na 15 minut. Potem wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Wierzch sernika posypujemy kakao dopiero przed podaniem.


    Więcej smacznych przepisów na moim blogu :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 08 lutego 2016 Moje smaki... Z drugiej jednak strony wersja dziecieca bez kawy i Amaretto straci prawo do swej wloskiej nazwy, wszak nie bedzie tego charakterystycznego dla "Tiramisu" kawowo-migdalowego smaku...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń