Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10319
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1163
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11572
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 573
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10319
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1163
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11572
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 573
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Masło utrzeć na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę stopniowo dodając cukier. Nie przerywając ucierania wlać kawę i likier, a następnie pojedynczo żółtka, każde miksując co najmniej minutę. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem i kropelkami czekoladowymi. Zmniejszyć obroty miksera i porcjami dodawać mąkę do masy maślano-jajecznej. Masę przełożyć do formy i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.
Masa serowa: Twaróg, mascarpone, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Dodać likier i wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony spód. Piec kolejne 45 minut. Po upieczeniu studzić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Potem wyjąć i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao. Smacznego :)