Do góry

Desery Przepis na:

Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2681

Dodano:

Odsłon: 20367

Sernik, truskawki i pyszny spód kakaowy o smaku szyszki, to mój sposób na oryginalny sernik na zimno z musem truskawkowym.

Składniki

  • Spód: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 250 g masła
  • 40 g ryżu preparowanego
  • 2 łyżki kakao
  • Masa serowa: 1 kg twarogu w wiaderku
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1/2 kg truskawek
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1/2 szklanki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopty ścieram na tarce jarzynowej, mieszam z kakao, dodaję miód i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam łyżka, dodaję ryż preparowany i ponownie mieszam. Gotową masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki.

  2. Białka ubijam na sztywno i również odstawiam do lodówki.

  3. Truskawki miksuję, przelewam do rondelka, dodaję 1/2 szklanki cukru, i podgrzewam, aż cukier się rozpuści. Wsypuję suche galaretki i mieszam, aż żelatyna połączy się z musem truskawkowym. Odstawiam by całość przestygła.

  4. Twarożek przekładam do misy od malaksera, dodaję pozostały cukier, jogurt i wszystko razem miksuję.
    Dodaję zimny mus, mieszam, na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką. Masę serowo-truskawkową wykładam do tortownicy z kruchym spodem i ponownie schładzam przez całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń