Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze jak wracam z zagranicznego wypoczynku, marzę o domowym cieście. Nie ma to jak polskie wypieki. Dziś padło na sernik w kakaowym cieście, a to dlatego że w drodze do domu przeglądałam jakąś kolorową gazetę i jak zobaczyłam zdjęcie sernika od razu pociekła mi ślinka. Moje ciacho wyszło jeszcze piękniej. A smak po prostu niebiański :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2287
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1410
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 519
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3569
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1254
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2287
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1410
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 519
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3569
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1254
Składniki
CIASTO Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, kakao, masło i żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
MASA SEROWA Twaróg mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy z cukrami, dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując, następnie twaróg, budyń (proszek) i sok z cytryny. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i całość delikatnie i dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia - lubię wysokie ciasto więc użyłam kwadratowej blachy o boku 25 cm. Następnie 2/3 ciasta wykładamy spód i boki blachy, wylewamy masę serową, a na górę palcami rwiemy pozostałą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60 min. Po tym czasie sernik pozostawiamy na ok. 15 min w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem i zajadać :)