Do góry

Desery Przepis na:

Sernik waniliowy

Sernik waniliowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 553 Ocena: 7839

Dodano:

Odsłon: 4233

Pyszny i bardzo prosty w zrobieniu. Doskonały do filiżanki kawy.

Składniki

  • 200 g. ciastek pełnoziarnistych
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kg. sera z wiaderka dobrej jakości
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka cukru pudru + 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • zimna woda w takiej ilości, aby zakryła żelatynę
  • dwie galaretki cytrynowe
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik waniliowy

Przygotowanie

  1. Składniki na tortownicę o śr, 25 cm.
    Masło należy roztopić, wsypać zmiażdżone ciasteczka i kakao. Wymieszać i wyłożyć dno tortownicy, dobrze docisnąć i odstawić w chłodne miejsce.
    Ser należy zmiksować, do cukru pudru wlać zimną wodę i dodać do sera. Do osobnego kubka wsypać żelatynę i zalać zimną wodą, w takiej ilości, aby tylko zakryła ją, Żelatyna napęcznieje, trwa to ok. pięć minut. Po tym czasie wlać wrzątek, niewiele, tylko tyle aby ją zakryło. Wymieszać łyżką, aż żelatyna się rozpuści i dodać do masy serowej. Wszystko razem zmiksować mikserem. Następnie wyłożyć na spód z ciastek. Ponownie odstawić w chłodne miejsce.

    Na wierzch ciasta wylać przestudzone galaretki.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń