Do góry

Desery Przepis na:

Sernik waniliowy z kruszonką i truskawkami

Sernik waniliowy z kruszonką i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 604

Dodano:

Odsłon: 136

Sernik z maślaną, chrupiącą kruszonką i wyśmienicie mazistą masą serową. Wspaniały aromat nadają ziarenka wanilii i truskawki pojawiające się w niektórych kęsach.

Składniki

  • Kruszonka:
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu (tłusty 3 krotnie zmielony, lub dobrej jakości z wiaderka)
  • 4 duże jajka
  • 100 g słodkiej śmietanki 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka kaszy manny
  • + 200 g truskawek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić, waga po rozmrożeniu)
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik waniliowy z kruszonką i truskawkami

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Okrągłą foremkę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i posypać odrobiną kaszy manny.

    Rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę. 2/3 rozsypać na dnie foremki. Docisnąć równą warstwą do dna foremki. Pozostałą część kruszonki wstawić do lodówki. Foremkę ze spodem sernika wstawić do piekarnika i piec przez 13 minut. Wyjąć i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160°C.

    Składniki na masę wymieszać dokładnie mikserem lub trzepaczką. Wylać na podpieczony spód, ułożyć oczyszczone i pokrojone w kostkę truskawki, posypać pozostałą kruszonką. Piec przez ok. 1 godzinę i 10 minut. Zostawić w otwartym piekarniku na 10 minut.

    Wyjąć i ostudzić na kratce, po przestygnięciu zdjąć rant i zsunąć sernik z dna foremki na kratkę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wstawić do lodówki i tam go przechowywać do 3 dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń