Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy sernik waniliowy z pysznym, orzeźwiającym musem truskawkowym. W sam raz na ciepłe, słoneczne dni do popołudniowej kawy:)) Polecam!
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Składniki
Spód ciasteczkowy: Ciasteczka zmielić w malakserze lub pokruszyć na drobno. Masło roztopić i lekko przestudzone dodać do zmielonych ciasteczek. Wymieszać. Przygotować tortownicę o śr. 23 cm. Dno tortownicy wysmarować olejem lub masłem i wyłożyć masę ciasteczkową. Równomiernie rozłożyć i uklepać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa; Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temp. pokojową. Włączyć piekarnik i ustawić temp. 140 st. C, termoobieg. Twaróg, śmietankę kremówkę i cukier puder umieścić w misie i zmiksować blenderem lub mikserem na jednolitą masę. Wbić kolejno 4 jajka i zmiksować do wymieszania się składników, nie dłużej. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wyłuskane ziarenka z laski wanilii. Dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 min. Po tym czasie sernik wyłączyć i studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Mus truskawkowy: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Truskawki przełożyć do garnka, przykryć garnek pokrywką i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż truskawki całkowicie się rozmrożą i zagotują. Zdjąć z palnika, dodać cukier puder i zmiksować blenderem. Dodać rozpuszczoną galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do zimnego musu z truskawek i galaretki. Dokładnie wymieszać. Mus wylać na ostudzony sernik i włożyć do lodówki na kilka godzin, do momentu stężenia musu truskawkowego. Smacznego!