Do góry

Desery Przepis na:

Sernik waniliowy z musem truskawkowym

Sernik waniliowy z musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 462

Dodano:

Odsłon: 10809

Łatwy sernik waniliowy z pysznym, orzeźwiającym musem truskawkowym. W sam raz na ciepłe, słoneczne dni do popołudniowej kawy:)) Polecam!

Składniki

  • Spód ciasteczkowy: • 210 g ciastek owsianych • łyżka masła
  • Masa serowa: • 500 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie bądź zmiksowanego blenderem na gładki krem
  • • 250 ml śmietanki kremówki 30% • 1 i 1/3 szkl. cukru pudru
  • • 4 średnie jajka • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • • laska wanilii
  • Mus truskawkowy • 450 g mrożonych truskawek • 1 łyżka cukru pudru
  • • 250 ml śmietanki 30% • 2 galaretki truskawkowe
  • • 1 i 1/2 szkl. gorącej, przegotowanej wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód ciasteczkowy:

    Ciasteczka zmielić w malakserze lub pokruszyć na drobno. Masło roztopić i lekko przestudzone dodać do zmielonych ciasteczek. Wymieszać. Przygotować tortownicę o śr. 23 cm. Dno tortownicy wysmarować olejem lub masłem i wyłożyć masę ciasteczkową. Równomiernie rozłożyć i uklepać.
    Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  2. Masa serowa;

    Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temp. pokojową.
    Włączyć piekarnik i ustawić temp. 140 st. C, termoobieg.
    Twaróg, śmietankę kremówkę i cukier puder umieścić w misie i zmiksować blenderem lub mikserem na jednolitą masę. Wbić kolejno 4 jajka i zmiksować do wymieszania się składników, nie dłużej. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wyłuskane ziarenka z laski wanilii. Dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 min. Po tym czasie sernik wyłączyć i studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

  3. Mus truskawkowy:

    Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Truskawki przełożyć do garnka, przykryć garnek pokrywką i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż truskawki całkowicie się rozmrożą i zagotują. Zdjąć z palnika, dodać cukier puder i zmiksować blenderem. Dodać rozpuszczoną galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do zimnego musu z truskawek i galaretki. Dokładnie wymieszać. Mus wylać na ostudzony sernik i włożyć do lodówki na kilka godzin, do momentu stężenia musu truskawkowego. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mati1 11 maja 2016 mniam ,mniam , mniam aż chce się kawalek,niebo w gębie juz w najblizszym czasie wyprobuję mam nadzieję ,ze uda mi się

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciacho50 11 maja 2016 Jeżeli do kawy, to nie trzeba mnie namawiać -:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń