Do góry

Desery Przepis na:

Sernik waniliowy z rodzynkami w polewie czekoladowej.

Sernik waniliowy z rodzynkami w polewie czekoladowej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1626 Ocena: 23595

Dodano:

Odsłon: 559

Domowy sernik o smaku waniliowym z rodzynkami, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie czekoladowej.

Składniki

  • biały ser twaróg 3 razy zmielony, lub z wiaderka 1 kg
  • jajka kurze 6 szt.
  • cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • masło 20 dag
  • spażone rodzynki pół szklanki
  • wiórki kokosowe do posypania
  • Polewa czekoladowa:
  • śmietana 36% - 80 ml
  • czekolada gorzka 100 g
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Sernik waniliowy z rodzynkami w polewie czekoladowej.

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy razem z rodzynkami do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową.

  2. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami.

  3. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy.

  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin.

  5. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.

  6. Po schłodzeniu obcinamy brzegi sernika, wyrównany sernik dzielimy na porcje.

  7. Polewa czekoladowa:

    Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.

    Posypka:

    Wiórki kokosowe prażymy na gorącej patelni z łyżką masła. Podczas prażenia musimy uważać żeby nie przypalić wiórek.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 11 lipca Podobno smakosze serników dzielą się na takich którzy lubią sernik z rodzynkami /i innymi owocami/ i ich przeciwników. A ja jestem taki "dziwoląg", który uwielbia wszystkie serniki: z owocami i bez.No a taki na bogato: z rodzynkami i polewą czekoladową to raj dla podniebienia:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń