Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26197
Dodano: 11.07.2020
Odsłon: 3737
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy razem z rodzynkami do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową.
Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami.
Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin.
Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.
Po schłodzeniu obcinamy brzegi sernika, wyrównany sernik dzielimy na porcje.
Polewa czekoladowa:
Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.
Posypka:
Wiórki kokosowe prażymy na gorącej patelni z łyżką masła. Podczas prażenia musimy uważać żeby nie przypalić wiórek.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

ErJot 11 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
Podobno smakosze serników dzielą się na takich którzy lubią sernik z rodzynkami /i innymi owocami/ i ich przeciwników. A ja jestem taki "dziwoląg", który uwielbia wszystkie serniki: z owocami i bez.No a taki na bogato: z rodzynkami i polewą czekoladową to raj dla podniebienia:)2 Kto głosował? | Odpowiedz