Do góry

Desery Przepis na:

Sernik warstwowy na zimno z winogronami

Sernik warstwowy na zimno z winogronami

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 8985

Dodano:

Odsłon: 1847

Warstwowy sernik o smaku owocowym. Sernik udekorowany jako tort, zachwycił rodzinę.

Składniki

  • SPÓD: -150 g. biszkopcików
  • -150 g. czekolady z ciasteczkami -50 g. masła
  • OWOCE:
  • -400 g. winogron bezpestkowych -100 g. borówki amerykańskiej
  • 1.MASA SEROWO - PORZECZKOWA :
  • -330 g. sera z wiaderka -330 ml. śmietanki 30 %
  • -250 g. serka mascarpone -150 ml. musu z czerwonej porzeczki
  • -30 g. cukru pudru -20 g. żelatyny -ok.100 ml. wody
  • 2.MASA SEROWO - JAGODOWA :
  • -330 g. sera z wiaderka -330 ml. śmietanki 30 %
  • -250 g. serka mascarpone -150 ml. musu z jagód
  • -25 g. cukru pudru -20 g. żelatyny -ok.100 ml. wody
  • 3.MASA SEROWA :
  • -330 g. sera z wiaderka -330 ml. śmietanki 30 %
  • -250 g. serka mascarpone -20 g. cukru pudru
  • -20 g. żelatyny -ok.100 ml. wody
  • ROZETKI:
  • -100 ml.śmietanki 30 % -1 łyżeczka cukru pudru -1 śmietan-fix
  • DEKORACJA:
  • -100 g. winogron bezpestkowych -50 g. borówki amerykanskiej -świeża mięta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik warstwowy na zimno z winogronami

Przygotowanie

  1. spód-Biszkopciki rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić z czekoladą, wlać do ciasteczek i wymieszać. Zaraz wsypać do tortownicy 27 cm.wyłożonej podkładką do tortów i zabezpieczonej, wyżej. Masę dokładnie uklepać palcami lub szklanką. Trochę schłodzić.
    Część winogron przekroić na połówki i przykleić do rantu tortownicy w koło.

  2. masa 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem z serem i musem porzeczkowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy, uważając żeby przyklejony winogron nie przesunął się. Powciskać resztę całych winogron i schłodzić w lodówce.

  3. masa 2-Postąpić jak z poprzednią masą. Wylać do tortownicy i rozsypać borówkę. Sernik ponownie schłodzić.

  4. masa 3-Podobnie jak poprzednie sporządzić ale bez musu i wylać do tortownicy. Teraz schłodzić kilka godzin, najlepiej na całą noc.

  5. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść wraz z podkładką na paterę.

  6. rozetki-Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki na jednej stronie sernika w kształcie "rogalika".

  7. Winogron pokroić na połówki i powkładać w rozetki. Poukładać też borówkę i miętę. Sernik przetrzymywać w lodówce.

  8. Kroić ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń