Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik wiedeński to sernik przygotowany bez spodu, z dużą ilością jajek i z dobrej jakości twarogu. Jeśli chcecie użyć gotowego, zmielonego już sera to polecam Wieluń "Mój ulubiony" Sernik wiedeński można posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię z polewą czekoladową. Kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy babcia kupowała taki sernik w naszej ulubionej cukierni. Był przepyszny.
Zdecydowanie jeden z moich ulubionych serników. Pachnący, puszysty, wilgotny…...
Odsłon: 2081
Usmażony kotlet jagnięcy podany z kaszą jaglaną i ostrym sosem z papryczek ch...
Odsłon: 26
Dzisiaj Pinsa po raz drugi, ale całkowicie i inny smak. Ser pleśniowy plus do...
Odsłon: 125
Sposób na danie z filetem kurczaka w roli głównej, pod warzywna pierzynką. W...
Odsłon: 61
Usmażony kotlet jagnięcy podany z kaszą jaglaną i ostrym sosem z papryczek ch...
Odsłon: 26
Dzisiaj Pinsa po raz drugi, ale całkowicie i inny smak. Ser pleśniowy plus do...
Odsłon: 125
Sposób na danie z filetem kurczaka w roli głównej, pod warzywna pierzynką. W...
Odsłon: 61
Składniki
Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Twaróg zmielić dwa, lub trzy razy. Do zmielonego twarogu dodać obie mąki, ekstrakt waniliowy i masło. Miksować na najniższych obrotach miksera, aż masło połączy się z serem.
Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na gęstą puszystą masę. Można też ubić najpierw białka, stopniowo dosypując cukier, a na koniec dodać żółtka. Ja ubijałam całe jajka, trwało to ponad 10 minut.
Masę jajeczną dodać do masy serowej w kilku partiach, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia składników. Tortownicę (miałam 25 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki. Najpierw wyłożyć spód dociskając obręczą, a następnie wyciąć jeden długi pasek, lub dwa krótsze i wyłożyć boki. Przed ułożeniem papieru na boki posmarować je delikatnie masłem żeby paski się przykleiły. Zrobiłam szersze paski żeby wystawały ponad tortownicę, na wszelki wypadek gdyby sernik za bardzo wyrósł podczas pieczenia.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec 1,5 godzimy. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do przestudzenia.
Kiedy sernik wystygnie udekorować go polewą. Śmietankę podgrzać i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
Przepisy Desery
Desery
Bezowy deserek ze śmietaną i galaretką.
Desery
Drożdżowa baba wielkanocna z nutą pomarańczy
Desery
Wielkanocna tarta czekoladowo ciasteczkowa
Desery
Sernik czekoladowy z masłem orzechowym
Bezowy deserek ze śmietaną i galaretką.
Masz ochotę na smaczny deserek to polecam ten oto bezowy deser ze śmietaną i...
Odsłon: 74
Drożdżowa baba wielkanocna z nutą pomarańczy
Wielkanocna baba drożdżowa w smaku wyjątkowa, bo z sokiem z pomarańczy i świe...
Odsłon: 189