Do góry

Desery Przepis na:

sernik wiejski

Przepis dnia 2020-09-14
sernik wiejski

Autor:

Przepisów i artykułów: 560 Ocena: 20530

Dodano:

Odsłon: 1729

najczęściej piekę ciasta sprawdzone na blogach. Wiele razy coś mi nie wyszło jak piekłam z przepisów gazetowych czy innych nie sprawdzonych. Ale na ten sernik miałam ochotę. Szczerze powiedziawszy piekłam go z "duszą na ramieniu" bo w masie serowej nie było ani mąki czy budyniu jak to przeważnie w sernikach bywa. Na szczęście sernik się udał...

Składniki

  • spód: 1 jajko
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ser: 1,5 kg sera dwukrotnie mielonego
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 400ml śmietany kremówki
  • sok z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
sernik wiejski

Przygotowanie

  1. składniki ciasta zagniatamy i wykładamy nim blachę do pieczenia 24x36cm. Podpiekamy ok 10 minut w 180st.

  2. cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy partiami ser, sok z cytryny, śmietanę kremówkę i na końcu ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wszystko mieszamy i wlewamy do formy. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200st na 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180-170st i pieczemy godzinę...

  3. Po upieczeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem bądź polewą czekoladową

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń