Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej psiapsóły Sylwii, która akurat dzisiaj "(nie) obchodzi" 18te urodziny, ale i tak dużo zdrówka jej życzę. W każdym razie, ten serniczek tak mi "siadł", że chętnie kombinuję nowe wersje. Chyba dochodzę do wprawy, bo mi wychodzi (opukać) idealnie. Ciacho jest niesamowicie delikatne, obłędne w smaku, no i przede wszystkim proste, jak budowa cepa. Jak ja już załapałem, to na bank każdy da sobie z nim radę. Serniczek polecam Arek Gie
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 80
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 754
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 475
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 276
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 80
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 754
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 475
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 276
Składniki
Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki razem z orzechami rozdrabniamy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Układamy na dnie tortownicy, dokładnie ubijamy.
Ser, żółtka, cukier waniliowy, budyń miksujemy na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej (cały czas miksujemy). Kolejno wsypujemy (po łyżce) mleko w proszku, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu (cały czas miksując) partiami wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Do ubitej piany dodajemy masę serową (partiami) oraz mleko. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
Masę wylewamy na herbatniki. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, nad blaszkę z ciastem wsuwamy dużą blachę od piekarnika.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy.
Do rondla przelewamy wiśnie wraz z syropem, podgrzewamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, dodajemy do wiśni, dokładnie rozprowadzając. Studzimy i wylewamy na wierzch sernika. Przekładamy do lodówki.