Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej psiapsóły Sylwii, która akurat dzisiaj "(nie) obchodzi" 18te urodziny, ale i tak dużo zdrówka jej życzę. W każdym razie, ten serniczek tak mi "siadł", że chętnie kombinuję nowe wersje. Chyba dochodzę do wprawy, bo mi wychodzi (opukać) idealnie. Ciacho jest niesamowicie delikatne, obłędne w smaku, no i przede wszystkim proste, jak budowa cepa. Jak ja już załapałem, to na bank każdy da sobie z nim radę. Serniczek polecam Arek Gie
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1250
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 211
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4004
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 974
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1250
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 211
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4004
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 974
Składniki
Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki razem z orzechami rozdrabniamy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Układamy na dnie tortownicy, dokładnie ubijamy.
Ser, żółtka, cukier waniliowy, budyń miksujemy na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej (cały czas miksujemy). Kolejno wsypujemy (po łyżce) mleko w proszku, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu (cały czas miksując) partiami wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Do ubitej piany dodajemy masę serową (partiami) oraz mleko. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
Masę wylewamy na herbatniki. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, nad blaszkę z ciastem wsuwamy dużą blachę od piekarnika.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy.
Do rondla przelewamy wiśnie wraz z syropem, podgrzewamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, dodajemy do wiśni, dokładnie rozprowadzając. Studzimy i wylewamy na wierzch sernika. Przekładamy do lodówki.