Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 1194

Dodano:

Odsłon: 153

Sernik o smaku białej czekolady na waniliowym spodzie.

Składniki

  • Twaróg sernikowy 1 kg
  • Masło lub margaryna 50 g do masy serowej + 100 g do ciasta
  • Cukier 3/4 szklanki do masy serowej + 1/3 szklanki do ciasta
  • Biała czekolada 150 g
  • Mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Jajka 5 szt.
  • Jogurt naturalny 1 łyżka
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik z białą czekoladą

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, 100 g masła lub margaryny, jogurt naturalny oraz cukier wanilinowy siekać razem tak długo, aż powstanie grudkowate ciasto, tak jak widać na zdjęciu.

  2. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.

  3. Schłodzone ciasto wsypać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy co najmniej 26 cm, równomiernie rozprowadzić na dnie formy, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza i piec przez około 15 minut.

  4. Masło lub margarynę rozpuścić, zdjąć z płyty grzewczej, dodać czekoladę połamaną na kostki i mieszać do rozpuszczenia. W razie potrzeby można lekko podgrzać, aby czekolada całkowicie się rozpuściła.

  5. Jajka ubijać z 3/4 szklanki cukru przez około 3 minuty.

  6. Dodać roztopioną czekoladę z tłuszczem i dokładnie zmiksować.

  7. Do masy dodać twaróg i miksować do połączenia składników.

  8. Masę serową wlać do tortownicy na podpieczone ciasto i piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  9. Sernik po upieczeniu jest bardzo delikatny, wręcz płynny, dlatego powinien zostać dobrze wystudzony przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń