Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3892

Dodano:

Odsłon: 10976

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodzie kakaowym z wilgotną masą serową. Sernik zawsze się udaje, pod warunkiem przestrzegania pewnych ważnych zasad. Przede wszystkim składniki na masę muszą być w temperaturze pokojowej. No i koniecznie lepiej zakupić dobry, zbity biały ser i samodzielnie go zmielić... (te z wiaderka jak dla mnie nadają się tylko do przygotowania serników na zimno).

Składniki

  • ciasto: 3 szkl mąki pszennej
  • 250g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 szkl cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • masa serowa:
  • 1 kg białego sera półtłustego lub tłustego, zmielonego 3x zmielonego
  • 5 jajek
  • 200g masła
  • 1 szkl cukru pudru
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • olejek śmietankowy
  • brzoskwinie w puszce
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, kakao, pokrojone w kostkę masło i sól i całość szybko zarabiamy dłońmi lub za pomocą miksera z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta kruchego. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część chowamy do zamrażarki, drugą do lodówki (na ok 20 minut).

  2. W czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce, zabieramy się za zrobienie masy serowej. Wszystkie składniki do jej przygotowania MUSZĄ być w temp. pokojowej. Do dużej miski oddzielamy żółtka od białek, dodajemy do nich cukier puder i masło, a następnie ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżce zmielonego sera oraz olejek śmietankowy. Gdy masa jest już jednolita, wsypujemy budyń i mąkę krupczatkę. Całość mieszamy.

  3. Ciasto, które chłodziliśmy w lodówce wyjmujemy i wylepiamy nim dno blachy o wymiarach ok 24 x 35 cm, a następnie nakłuwamy widelcem.

  4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Na ciasto kakaowe wylewamy masę, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach 2 część ciasta.

  5. Sernik pieczemy w 160*C przez 1,5h. Po upieczeniu ciasto przechowujemy w lodówce. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień.

    SMACZNEGO :-)

  6. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 22 marca 2015 Super wygląda :) a w smaku też pewnie pycha :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 21 marca 2015 Kocham wszystkie serniki! Twój wygląda bardzo apetycznie :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń