Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4923
Dodano: 22.09.2017
Odsłon: 15280
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Wymiary formy 37 x 24 cm
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, kakao, cukier wanilinowy, zimne masło i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15-20 minut. Ciastem wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i smarujemy białkiem. Spód pieczemy w 200°C przez około 15 minut, aż nabierze złotego koloru.
Brzoskwinie kroimy w kostkę i pozostawiamy na sitku, żeby się dobrze odsączyły.
W dużej (naprawdę dużej:)) misce ucieramy twaróg z żółtkami. Dodajemy do niego masło, mleko i przesiewamy mąkę. Ucieramy. W osobnej misce ubijamy białka, kiedy ubijemy je na sztywno dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie łączymy białka z twarogiem. Mianowicie dodajemy po kilka łyżek ubitych białek do masy twarogowej, delikatnie mieszamy łyżką i powtarzamy, aż dodamy całe białka. Dodajemy brzoskwinie i delikatnie mieszamy.
Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 5 minut. Po tym czasie oddzielamy nożem brzegi sernika od formy i wstawiamy spowrotem do piekarnika obniżając temperaturę do 180°C na kolejnych 30 minut. Po tym czasie wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy na 15 minut. Następnie znowu wkładamy pieczemy go w 180°C tym razem przez 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Zimny można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 22 września 2017Zgłoś do usunięcia
Znowu serniczek, one mnie prześladują od dzieciństwa ;)Do dziś nic się nie zmieniło, choć teraz tylko jeden kawałek, choć czasem zaszaleję, jak nikt nie patrzy hehe.
Pycha :) Odpowiedzi: 2 ▼
4 Kto głosował? | Odpowiedz