Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z chałwą

Sernik z chałwą

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 2526

Dodano:

Odsłon: 6066

Sernik z chałwą, na ciemnym cynamonowym spodzie, z kwaśnym dżemem porzeczkowym i polewą chałwową z prażonymi migdałami. Zaznaczam, że sernik wcale nie jest zbyt słodki. Wg rodzinki - palce lizać...;)

Składniki

  • 1 kg tłustego twarogu ( w kostkach)
  • 4 jajka ( osobno żółtka i białka)
  • 1 szklanka mleka, pół szklanki oleju
  • 2 budynie śmietankowe
  • szklanka cukru
  • ulubiona chałwa 150 gram
  • ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 170 gram masła
  • 1/3 szklanki cukru, 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • polewa chałwowa
  • śmietanka 36 % - 200 gram
  • 50 gram chałwy waniliowej
  • łyżka cukru pudru
  • migdały w płatkach - duża garść
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z chałwą

Przygotowanie

  1. Przygotować kruche ciasto: mąkę, cukier, kakao,cynamon i zimne, posiekane masło połączyć z żółtkami i śmietaną. Wszystko szybko zagnieść, włożyć na pół godziny do lodówki. Przygotować tortownicę 24 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciastem wylepić tortownicę (razem z bokami). Podpiec w piekarniku około 10 minut. Wystudzić.

  2. Twaróg zmielić dwukrotnie. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodawać po łyżce twarogu, olej, mleko, budynie. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą serową. Na wystudzony spód wyłożyć warstwę kwaśnego dżemu porzeczkowego, na to połowę masy serowej. Następnie na tarce zetrzeć połowę chałwy i równo wyłożyć na masie serowej. Na to wyłożyć drugą warstwę masy serowej i zetrzeć drugą połowę chałwy. Można delikatnie uklepać ją łyżką lub widelcem, żeby nie wystawała znad sera. Wstawić do piekarnika na najniższą półkę naczynie żaroodporne z wrzątkiem, na półkę wyżej wstawić blachę z sernikiem. Piec około godziny w 180 stopniach. Następnie studzić przy uchylonych drzwiczkach.

  3. Polewa chałwowa: śmietankę, chałwę i cukier puder umieścić w rondelku, podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia się chałwy. Polać sernik. Udekorować prażonymi na patelni migdałami. Schłodzić w lodówce- najlepiej całą noc. Sernik jest ciężki, kremowy - pyszny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń