Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na kruchym spodzie z cytrynowym lukrem. Proty, orzeźwiający, po prostu pyszny.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10702
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10702
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Sernik piekłam w kwadratowej blaszce 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto kruche: Mąkę, proszek do pieczenia, zimne, drobno pokrojone masło, żółtka i szczyptę soli połączyć i szybko zagnieść. Większą część ciasta wyłożyć na blaszce i dokładnie ugnieść palcami (również po bokach blaszki), mniejszą część zostawić na kruszonkę na wierzch sernika . Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 170 st. i podpiec nasze kruche ciasto przez ok.10 minut.
Masa serowa- składniki powinny być w temp.pokojowej. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jajka i dalej miksować. Na koniec dodać ser, 2 budynie i sok z cytryny. Wszystko krótko zmiksować już tylko do połączenia się składników. Na podpieczony i wystudzony spód wylać masę serową i zetrzeć albo pokruszyć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika i piec w temp.175 st. około 70 minut. Wyłączyć piekarnik i w lekko otwartym piekarniku studzić sernik. Po wystudzeniu polać przygotowanym lukrem cytrynowym i wstawić do lodówki. Sernik jest najlepszy po kilku godzinach w lodówce.