Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na kruchym spodzie z cytrynowym lukrem. Proty, orzeźwiający, po prostu pyszny.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1363
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 48
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12216
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1363
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 48
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12216
Składniki
Sernik piekłam w kwadratowej blaszce 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto kruche: Mąkę, proszek do pieczenia, zimne, drobno pokrojone masło, żółtka i szczyptę soli połączyć i szybko zagnieść. Większą część ciasta wyłożyć na blaszce i dokładnie ugnieść palcami (również po bokach blaszki), mniejszą część zostawić na kruszonkę na wierzch sernika . Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 170 st. i podpiec nasze kruche ciasto przez ok.10 minut.
Masa serowa- składniki powinny być w temp.pokojowej. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jajka i dalej miksować. Na koniec dodać ser, 2 budynie i sok z cytryny. Wszystko krótko zmiksować już tylko do połączenia się składników. Na podpieczony i wystudzony spód wylać masę serową i zetrzeć albo pokruszyć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika i piec w temp.175 st. około 70 minut. Wyłączyć piekarnik i w lekko otwartym piekarniku studzić sernik. Po wystudzeniu polać przygotowanym lukrem cytrynowym i wstawić do lodówki. Sernik jest najlepszy po kilku godzinach w lodówce.