Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na kruchym spodzie z cytrynowym lukrem. Proty, orzeźwiający, po prostu pyszny.
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2363
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10494
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 5369
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1036
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7961
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2363
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10494
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 5369
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1036
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7961
Składniki
Sernik piekłam w kwadratowej blaszce 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto kruche: Mąkę, proszek do pieczenia, zimne, drobno pokrojone masło, żółtka i szczyptę soli połączyć i szybko zagnieść. Większą część ciasta wyłożyć na blaszce i dokładnie ugnieść palcami (również po bokach blaszki), mniejszą część zostawić na kruszonkę na wierzch sernika . Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 170 st. i podpiec nasze kruche ciasto przez ok.10 minut.
Masa serowa- składniki powinny być w temp.pokojowej. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jajka i dalej miksować. Na koniec dodać ser, 2 budynie i sok z cytryny. Wszystko krótko zmiksować już tylko do połączenia się składników. Na podpieczony i wystudzony spód wylać masę serową i zetrzeć albo pokruszyć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika i piec w temp.175 st. około 70 minut. Wyłączyć piekarnik i w lekko otwartym piekarniku studzić sernik. Po wystudzeniu polać przygotowanym lukrem cytrynowym i wstawić do lodówki. Sernik jest najlepszy po kilku godzinach w lodówce.