Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z jogurtem

Sernik z jogurtem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2527 Ocena: 18523

Dodano:

Odsłon: 15072

Ten sernik zawsze się udaje.

Składniki

  • Składnik na ciasto:
  • Mąka pszenna 1 ¼ szklanki
  • Jajko 1 szt.
  • Smalec 1 łyżka
  • Margaryna 10 dag
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy 1 torebka
  • Ser:
  • Jogurt typu greckiego 400 gram
  • Jajka 5 szt.
  • Budyń śmietankowy 2 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Olej ¼ szklanki
  • cukier waniliowy 1 torebka
  • Tłuszcz do formy
  • Wiórki kokosowe do formy
  • Kakao 1 łyżka
  • ser gotowy z wiaderka 75 dag
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Sernik z jogurtem

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sera:
    Żółtka utrzeć z cukrami, dodać jogurt wcześniej wymieszany z olejem, ser, wsypać budynie i dokładnie ubić. Białka jaj ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą budyniową.
    Przygotowanie ciasta:
    Wszystkie składniki sypkie posiekać z margaryną i smalcem, wbić jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce. Następnie rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną foremkę, podpiec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 10 minut. Po czym posypać kakao, wylać masę jogurtową, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez jedną godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

skorpionek 29 marca Ile sera i jaki ser. W przygotowaniu masy serowej nie pisze nic o serze. Odpowiedzi: 3 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń